حدیث یازدهم
سخنران: حجت الاسلام والمسلمین شهاب
موضوع سخنرانی: عوامل استحکام زندگی اسلامی
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلام خدمت بینندگان عزیز و تسلیت به مناسبت رحلت حضرت اُمُّ المؤمنین جناب حضرت خدیجه(سلام الله علیها) به ساحت مقدس حضرت ولیعصر(عجل الله تعالی فرجه الشّریف).
من اجازه می خواهم به یمن این که امروز در سال روز رحلت حضرت خدیجه(سلام الله علیها) هستیم، عرایضم را درمورد یکی از عوامل اساسی که در استحکام یک زندگی الهی و شکوهمند و پایدار در یک خانه اسلامی و مطابق با فرامین وحی است اشاره کنم.
حدیث دارد رسول مکرم اسلام، که وجود نازنین پیغمبر(صلی الله علیه وآله) می فرمایند: «أَوَّلُ مَنْ يَدْخُلُ الْجَنَّةَ الْمَعْرُوفُ وَ أَهْلُهُ وَ أَوَّلُ مَنْ يَرِدُ عَلَيَّ الْحَوْضَ» اول کسی که وارد بهشت می شود و در حوض کوثر به من ملحق می شود و کنار من است، آن هایی هستند که در خانه شان، با اهل و عیال شان، اهل سجایای اخلاقی هستند. حسنات العمال شان، حسنات اخلاقی که دارند سبب شده که این مکارم و حسنات اخلاقی، آن شعایی باشد از صفات عالیه حق و صفات عالیه انبیاء و امامان معصوم که موجب خیر و برکت در یک زندگی بشود و بلعکس، سیئات اخلاقی، باعث جدایی و نفرت زن و شوهر از هم و حتی اطرافیان و مردمی که آن اجتماعی که با این خانواده در ارتباط هستند، خواهد شد.
لذا پیغمبر(صلی الله علیه وآله) می فرمایند: اول کسی که در بهشت کنار من هستش آن کسی است که در خانه اش با اهل و عیالش با زندگی اش از سجایای اخلاقی و معروفات استفاده کرده است.
یکی از این عناصر اخلاقی سازنده، وجود ظهور عنصر محبت و اعلام محبت داشتن به همسر در زندگی است. چیزی که ما می گوییم به زنت باید عشق بورزی. این محبت، اشکال مختلفی دارد. همان طوری که یک زن برای مرد خودش که حلالش است می آید آرایش می کند و عطر خوبی می زند با این رفتارش دارد اظهار محبت به مردش می کند. شاید با زبانش نیاید به مردش بگوید خسته نباشی و این واژه را به کار نبرد! ولی وقتی یک همچین حرکتی زد در خانه نظافت شخصی را داشت، خوشبو آمد و زیبایی هایی را در صورت خودش نقش زده بود. وارد شد در خانه به مردش دارد به زبان بی زبانی می گوید: دستت درد نکند و خسته نباشی از خستگی کار، عین اعلام محبت.
در روایت داریم از وجود مقدس حضرت صادق(علیه السّلام) که از ادعیه امام هستش که فرمودند: خدا رحمت کند آن انسانی را که دوستی افراد را به جانب خودش جلب می کند. یعنی یک کاری می کند محبت به آن ها با محبت کردن به آن ها طرف را به سوی خودش جلب می کند. این جا آن زنی که آن عمل را انجام می دهد، دارد مشمول رحمت خدا قرار داده می شود.
و از آن ور هم داریم در حدیث امام صادق(علیه السّلام) فرمودند: وای بر آن کسی که خداوند نعمتی را که به او داده، سپاس نمی کند و خوش به حال آن هایی که برای خدا، اعلام محبت می کنند.
یعنی وقتی که مردش آمد و دید این زن یک لیوان آب برداشت به او داد برای خدا این یک لیوان را به او داده است. قطعا بداند که مشمول رحمت پروردگار شده است. اعلام محبت هم کرده است قلب ها به هم نزدیک تر و مستحکم تر شده است. یا اگر این مردی که آمد خانه و دید که آثار خستگی روی صورت همسرش است. خب چرا این واژه ها در بعضی حتی از متدینین ما مرده است در حالی که پیغمبر دستور داده است که به زنت بگو که دوستت دارم!
متاسفانه به بچه مذهبی ها می گوییم چرا این را برای زن خودت خرج نمی کنی و چه دلیلی دارد؟! می گوید: آقا! اگر من دست به این کار بزنم، از توفیقات نماز شب می افتم. این چه حرف باطلی است و چه کسی همچین دستوری را داده است؟! نکند پیغمبری که دارد این حرف را می زند، من و شما قطعا نفهمیدم قطعا چه گفته است!
رسول خدا حدیث در وسایل جلد بیستم است. فرمودند: مرد به زنش این گونه بگوید: «دوست دارم»؛ بله دوستت دارم! همین واژه را دقیقا بگوید. هرگز این اعلامیه محبت، از صفحه ی دل این زن فراموش نمی شود. خانم های من و شما متدین و مذهبی کانون عاطفه و محبت هستند. بخاطر خدا تحت حجابند و تحت لوای یک سری محدودیت ها هستند و این محدودیت ها را با اعلامیه محبت جبران کنیم، برای شان ارائه بدهیم.
من، نمونه اش را در زندگی پیغمبر(صلی الله علیه وآله) و حضرت خدیجه(سلام الله علیها) بگویم. گاهی اوقات ساعت ها پیغمبر به صورت خدیجه نگاه می کرد. سوال می کردند: یا رسول الله! چرا نگاه می کنی در صورتم؟! می فرمود: عاطفه و مهربانی سلامت صفا و صمیمت را از صورت تو می گیرم و به تعبیر خودمانی ها امروز دارم از تو انرژی می گیرم! یک انرژی مثبت داری بهم می دهی.
لذا وقتی خدیجه را از دست داد، سال ها بعد از رحلت حضرت خدیجه می گریست و گریه می کرد و می گفتند: یا رسول الله چرا انقدر گریه می کنی؟! می فرمود: کسی نمی داند خدیجه برای من چه بود! نگاه مهربانش در زمان حیات خودش چقدر خدمت مالی کرد به اسلام و به مَنِ پیغمبر. اول کسی بودش که مدافع عقیده ای بود که یگانگی و توحید را او به جلوه کشید و من برای اون زن و فقدان آن دارم می سوزم.
امیدوارم که ان شاءالله همه ما به شفاعت این بانوی دو سرا عاید و واصل بشویم و خداوند متعال را سوگند می دهیم به برکت حضرت خدیجه(سلام الله علیها) زندگی های زن و شوهرهای شیعه را بیش از پیش، مستحکم تر قرار بدهد انشاءالله.
یکی از عناصر اخلاقی سازنده در زندگی چیست؟
1. محبت و اعلام آن به همسر.
2. تعصب زیاد روی رفتار یکدیگر داشتن.
3. در مقابل رفتار یکدیگر انتقاد کردن.
4. بی تفاوتی نسبت به خوبی ها و بدی های یکدیگر.
پاسخ صحیح: گزینه 1