حدیث نوزدهم
سخنران: حجت الإسلام والمسلمین شیخ مهدی رفعتی
موضوع سخنرانی: ویژگیهای شیعیان
بِسمِ اللهِالرَّحمنِ الرَّحيم
شیعه ویژگیها و صفاتی دارد. اگر کسی دوست دارد پیروی راستین اهل بیت علیهم الصلاة و السلام باشد باید به ویژگیهایی که خود اهل بیت برای شیعیان و پیروانشان بیان فرمودهاند توجه کافی کند. امام صادق علیه السلام در روایتی چند ویژگی شیعیان خود را برای عبدالله بن جندب برشمردهاند. ایشان میفرمایند که «یا ابْنَ جُنْدَبٍ بَلِّغْ مَعَاشِرَ شِيعَتِنَا وقُلْ لَهُمْ لَا تَذْهَبَنَّ بِكُمُ الْمَذَاهِبُ»، به شیعیان ما بگو گروهها و فرقههای انحرافی گوناگون شما را به فساد و تباهی نکشند. «فَوَ اللَّهِ لَاتُنَالُ وَلَايَتُنَا إِلَّا بِالْوَرَعِ»، به خدا قسم ولایت ما و حقیقت تشیع در کسی پدیدار نمیشود مگر آن که تقوای الهی و ورع داشته باشد و از محرمات الهی بپرهیزد.
کمتر واژهای در قرآن به اندازهی تقوا مورد تاکید قرار گرفته است. خدا در قرآن 283 بار دربارهی تقوی سخن گفته است. «وَأُزْلِفَتِ الْجَنَّةُ لِلْمُتَّقِينَ»، بهشت را برای متقیان آراستهایم. «وَاتَّقُوا اللَّـهَ وَيُعَلِّمُكُمُ اللَّـهُ»، اگر علم و دانش حقیقی میخواهید با تقوی میتوانید به آن برسید. اگر میخواهید محبوب خدا باشید و خداوند دوستتان داشته باشد: «إِنَّ اللَّـهَ يُحِبُّ الْمُتَّقِينَ»، خدا انسانهای باتقوی را دوست دارد. آیات فراوانی هستند که در کنار روایات اهمیت و ارزش تقوای الهی را بیان میکنند.
یکی از آثار زیبای تقوی در این آیه از قرآن بیان شده است: «إِنَّ الَّذِينَ اتَّقَوْا إِذَا مَسَّهُمْ طَائِفٌ مِّنَ الشَّيْطَانِ تَذَكَّرُوا فَإِذَا هُم مُّبْصِرُونَ»، آنهایی که اهل تقوی هستند اگر لحظهای شیطان فریبشان دهد و پایشان بلغزد و سمت گناه و معصیت بروند، چون تقوی دارند و در وجودشان برای خدا حریم و حرمت قائل هستند و از مخالفت با خدا میترسند، تَذَكَّرُوا، زنگ خطری در دلشان به صدا در میآید. فرق انسان باتقوی با دیگران این است که از نعمت چنین زنگ خطری برخوردار است. فَإِذَا هُم مُّبْصِرُونَ، ناگهان به خودشان میآیند و برمیگردند. [امام میفرمایند] شیعهی ما نیست مگر کسی که ورع و تقوای الهی داشته باشد.
«والِاجْتِهَادِ فِي الدُّنْيَا». دومین نشانهی شیعه این است که دنیا را محل کار و کوشش میداند؛ کار و کوشش برای کسب روزی حلال، کار و کوشش برای تحصیل معرفت، خداشناسی، مبدأشناسی، معادشناسی، امامشناسی. شیعه و دوستدار اهل بیت در دنیا بیکار نیست. میکوشد و دنیا را جای استراحت و خور و خواب نمیداند. «يَا أَيُّهَا الْإِنسَانُ إِنَّكَ كَادِحٌ إِلَى رَبِّكَ كَدْحًا فَمُلَاقِيهِ» ، ای انسان تو برای کار و کوشش به دنیا آمدهای. کدح در زبان عربی یعنی شدت تعب و کار و کوشش. از مؤمن و شیعه خواستهاند برای تزکیهی نفس خود و برای رسیدن به مقامهای عالی و مکارم اخلاقی اینگونه سعی کند و زحمت بکشد.
«ومُوَاسَاةِ الْإِخْوَانِ فِي اللَّهِ». [شیعه] در راه خدا به برادران دینی خود خدمت میکند. یک سر رشتهی سعادت به آسمان و ارتباط انسان با خدا میرسد، اما یک سرش هم به نوع رابطه با مردم وصل است. [شیعه] به پیرامونش بیاعتنا نیست. با مردم همدل است. از غم آنها غمگین میشود و از شادی آنها شاد. با آنها همدردی میکند. اشک چشم مؤمن برای شیعه ساده نیست و از آن نمیگذرد. امام رضا علیه السلام در روایتی میفرمایند مؤمن 30 حق بر مؤمن دارد؛ یکی از این حقوق این است که یرحم عبرته، به اشک چشم مؤمن توجه میکند. اگر ببیند زمین خورده و میتواند [کمکش کند] دستش را میگیرد. اگر میتواند گرهای از زندگی مؤمنی باز کند دریغ نمیکند.
اما ویژگی آخر، «ولَيْسَ مِنْ شِيعَتِنَا مَنْ يَظْلِمُ النَّاس»، شیعهی ما نیست کسی که به بندگان خدا ستم کند. ما پیروی آن امام بزرگی هستیم که فرمود اگر همهی دنیا را به من بدهند تا در حق موریانهای ستم کنم، به خدا قسم چنین نخواهم کرد. شیعه با ظلم و تعدی و تجاوز به حقوق دیگران بیگانه است.
امیدوارم خداوند متعال توفیق شیعه و پیروی راستین اهل بیت بودن را به همهی ما عنایت کند.
و صلی الله علی محمد و آله الطاهرین.