هیئت انصارولایت دارالعباده یزد، پنجمین و آخرین شب از مراسم عزاداری حضرت زهرا(س) را، سوم بهمن ماه در حسینیه ارگ برگزار کرد. حجتالاسلام زارعزاده سخنران این شب به بیان برخی از فضایل اهلبیت(ع)، بویژه حضرت زهرا(س) پرداخت که خلاصهای از سخنان وی بدین شرح است.
تصویر : فاطمیه اول، شب پنجم 97 - حجت الاسلام زارع زاده
حجتالاسلام زارعزاده با توجه به مناسبت ایام فاطمیه گفت: اظهار ارادت به اهلبیت(ع) یک وظیفه قرآنی است با توجه به این آیه قرآن که میفرماید: «قُل لَّا أَسْأَلُكُمْ عَلَيْهِ أَجْرًا إِلَّا الْمَوَدَّةَ فِي الْقُرْبَى»[1]، همه وظیفه داریم نسبت به حضرت زهرا(س) اظهار مودت کنیم و در ایام شادی اهلبیت(ع)، شاد باشیم و در ایام عزاداری ایشان، عزادار باشیم و در کنار این اظهار محبتها، باید بیشتر درمورد یادگرفتن از اهل بیت صحبت شود، حضرت زهرا چه ویژگیهایی داشتند؟ امروزه بیشتر احساس نیاز میشود که اهل بیت را الگوی خود قرار دهیم به ویزه حضرت زهرا(س).
سخنران مراسم گفت: اگر میخواهید سبک زندگی اسلامی که مورد تأکید است را داشته باشید، زندگی اهلبیت(ع) را الگوی خود قرار دهیم. اگر این کار صورت بگیرد زندگی ما بهتر میشود. در یکی از عروسیهای اهل سنت، این عروسی بخشهای مختلفی داشت که یک بخش آن سخنرانی یک عالم دینی بود، اگر ما اینکار را انجام دهیم میگویند عروسی ما روضه شده است! یکی از نکاتی که این عالم سنی گفت این بود که اگر اسلام را در زندگی پیاده کنیم، زندگی سالمی خواهیم داشت.
اهل بیت اسلام مجسم هستند، برای داشتن روح و روان سالم و یک جسم سالم باید اینها را الگو قرار دهیم. یکی از همسران پیامبر وقتی میخواهد درباره اخلاق پیامبر صحبت کند میگوید ایشان قرآن مجسم است. امروز رفتار اهلبیت برای داشتن زندگی سالم برای ما الگو است.
ایشان برای بیان ویژگیهای حضرت زهرا(س) به آیات سوره هل اتی اشاره کرد و گفت: نکات خوبی درمورد حضرت زهرا(س) در این سوره آمده است. یک نکته را عرض میکنم: قرآن کریم حضرت زهرا(س) را کوثر معرفی کرده است، «إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ»[2]؛ خیرکثیر به تو عطا کردیم. وجود حضرت زهرا(س) برای مردم خیر کثیر هست، در مورد حضرت عیسی(ع) هم این نکته وجود دارد، وقتی حضرت مریم فرزند خود را نزد قوم خود آورد، به ایشان عرض شد چیز عجیبی با خود آوردهای! «يَا أُخْتَ هَارُونَ مَا كَانَ أَبُوكِ امْرَأَ سَوْءٍ وَمَا كَانَتْ أُمُّكِ بَغِيًّا»[3]؛ ای خواهر هارون تو که مادرت و پدرت بدکاره نبود (اینجا تهمت زدند به حضرت مریم)
حضرت مریم برادری به نام هارون داشته که آلوده دامن بوده است و اینگونه تهمت میزدند، حضرت مریم به بچه اشاره کرد و آنها گفتند ما را مسخره کردی؟! آیا بچه در گهواره میتواند صحبت کند؟! حرفهایی که حضرت عیسی در گهواره زد، حرفهایی است که خدا به او یاد داده است و از روی حساب است. ابتدا به بنده بودن خودش اشاره میکند و بعد درمورد کتاب، حضرت عیسی فرمود: «إِنِّي عَبْدُ اللَّهِ آتَانِيَ الْكِتَابَ وَجَعَلَنِي نَبِيًّا * وَجَعَلَنِي مُبَارَكًا أَيْنَ مَا كُنتُ ...»[4]؛ من بنده خدا هستم و پیغمبر و خدای عالم من را مبارک گردانیده هرکجا که باشم. امام صادق(ع) فرمودند: در اینجا «مُبَارَكًا أَيْنَ مَا كُنتُ» اینکه حضرت عیسی فرمود خداوند من را مبارک گردانید هرکجا باشم، یعنی من را بسیار مبارک و پرسود و منفعت آفرید هرکجا که باشم. این یک اصل در قرآن است. خدا به عیسی بن مریم یاد داد که اینگونه از عصمت و پاکی مادرت دفاع کن.
حجتالاسلام زارعزاده در ادامه بیان فضیلتهای حضرت زهرا(س) گفت: وجود بعضی مبارک است، حضرت زهرا(س) اینگونه است، خود پیامبر وجودش مایه خیر و رحمت و برکت است. هرکسی در حد ظرفیت وجودی خودش میتواند به گونهای زندگی کند که وجودش مایه خیر باشد. یکی از کسانیکه در شیخان قم دفن هست، زکریابن آدم است که از شاگردان امام رضا(ع) است و از امام اجازه گرفت که شهر دیگری زندگی کند و قم نباشد، که امام به او اجازه ندادند و فرمودند همان گونهای که بواسطه پدرم موسیبن جعفر عذاب از مردم بغداد رفع میشود بواسطه تو عذاب از مردم قم دفع میشود.
«بِكُمْ فَتَحَ اللّهُ وَ بِكُمْ يَخْتِمُ [ اللّهُ ] وَ بِكُمْ يُنَزِّلُ الْغَيْثَ»[5] اگر عنایت و درک فیضی هست بواسطه وجود حضرت زهراست. خداوند وقتی میخواهد اهل کساء را معرفی کند با حضرت زهرا معرفی میکند. یازده نسل امام بواسطه این بیبی به دنیا آمدند. خداوند در جواب زخم زبانها فرمود ما به تو کوثر عطا کردیم.
در سوره مبارکه دهر سیره عملی حضرت زهرا را میبینید و «وَيُطْعِمُونَ الطَّعَامَ عَلَى حُبِّهِ مِسْكِينًا وَيَتِيمًا وَأَسِيرًا»[6]، در آیه ولایت، خداوند بعد از معرفی خود و رسول خدا به عنوان ولی، اهل بیت را با سه ویژگی به عنوان ولی معرفی میکند. در هرکجا که ارتباط با خدا آمده است، ارتباط با مردم هم ذکر شده است، مؤمن در کنار نماز و ذکرش به یاد بندگان خدا باشد و امیرالمؤمنین و حضرت زهرا اینگونه معرفی شدهاند و خیر رسانی را از این عزیزان باید یاد گرفت. به گونهای باید زندگی کرد که وجود انسان مایه خیر باشد.
وی به داستانی از امام حسن اشاره کرد و ادامه داد: حضرت امام حسن(ع) در مسجدالحرام معتکف بودند، شخصی آمد نزد امام و گفت من بدهی دارم و امام قسم یاد کرد که دستشان خالی هست و چیزی ندارند، این شخص سماجت به خرج داد و گفت آقا پول ندارید ولی آبرو که دارید و من را تهدید کرده و آبرویم در خطر است، اگر امکان دارد سفارش من را بکنید، راوی میگوید دیدم حضرت طواف را ترک کردند و پرسیدم مگر معتکف نیستید حضرت پاسخ داد از امیرالمؤمنین شنیدم که فرمود از پیغمبر شنیدهاند که اگر کسی حاجت یک مؤمن را برآورده کند مثل این است که نه هزار سال خدا را عبادت کرده باشد. نه هزارسالی که شبهای آن به شب زندهداری و روزهایش به عبادت طی شده باشد.
در تفسیر آیه «وَيُطْعِمُونَ الطَّعَامَ ...» گفته شده اسیر در این آیه یعنی کسی که دینش اسلام نیست و یک غیر مسلمان است و حضرت زهرا این افطاری را میدهند. وقتی پیامبر حسنین را در مسجد دیدند، این دو بزرگوار از شدت گرسنگی به خود میلرزیدند و وقتی به منزل حضرت زهرا رفت دید حضرت زهرا در محراب عبادت و از گرسنگی شکمشان به پشتشان چسبیده بود.
[1]. شوری، آیه 23.
[2]. کوثر، آیه 1.
[3]. مریم، آیه 28.
[4]. مریم، آیات 30 و 31.
[5]. زیارت جامعه.
[6]. انسان، آیه 8.
صوت : فاطمیه اول 97 - شب پنجم ، سخنرانی حجت الاسلام زارع زاده