🔹به همین منظور حجت الاسلام و المسلمین چاوشى طى چند جلسه در حلقات معرفت هیئت محبین حضرت على اکبر(ع) به این سولات پاسخ داده و سلسله مباحثى در مورد قرآن کریم مطرح کردند.
📌این یادداشت متن مباحث جلسات هیئت، مورخ ۱۳۹۹/۸/۳۰ و ۱۳۹۹/۹/۷ در مسجد حضرت جوادالائمه علیه السلام می باشد که توسط حجت الاسلام چاوشی ارائه شده است.
❓از کجا معلوم قرآن همان کتابى است که پيامبر اسلام(ص) آورده است؟ و اصلا آیا پیامبر کتابى آورده است؟
از کجا معلوم قرآن کتاب آسمانى است که پیامبر اسلام(ص) آورده است و زاده ى تاریخ نیست؟
جواب: توجه به تاریخ مى تواند جواب این سوال را معلوم کند. زیرا این مطلب که قرآن کتابى است که پیامبر اسلام(ص) آورده در تاریخ مسلم است.
❓اگر در پاسخ به این جواب شنیدیم: از کجا معلوم که تاریخ صحیح باشد.
و خلاصه اینکه اگر کسى تاريخ را زیر سوال برد، در جوابش چه بگوییم؟
جواب: در مورد تاریخ بحث علمى دارد. اگر یک خبرى را فقط از یک نفر بشنویم در این خبر احتمال دروغ و اشتباه و... هست اما اگر مثلا از ۱۰ نفر بشنویم، از ۱۰۰ نفر یا از ۱۰۰۰ نفر، دیگر در این خبر احتمال اشتباه و دروغ نیست اگر دلیلى دیگر بر آن نباشد. در تاریخ هم همین طور است به اصطلاح خبر واحد حجت نیست اما خبر متواتر حجت است. حجت یعنى دلیل.
حالا اگر کسى بخواهد خبر متواتر را رد کند پس نه فقط قرآن بلکه باید سایر مواردى که در تاریخ هست را رد کند مثل نقل هایى که از بزرگان جوامع مانده یا بعضى مسائل مربوط به کورش مثلا و هزار چیز دیگر که البته این طور نیست.
جواب دیگری که می توان داد اینست که ثابت شده که قرآن کلام بشر نیست چون هیچ بشری نمی تواند حتی یک آیه مثل آیات قرآن درست کند. که البته این از اعجاز قرآن است که در جواب سوال بعدی باید مطرح شود.
❓حالا که معلوم شد قرآن از طرف پیامبر(ص) است از کجا معلوم که پیامبر اینها را از خود نگفته و اینها کلام خدا نباشد؟
حالا که معلوم شد قرآن از طرف پیامبر(ص) است از کجا معلوم که پیامبر اینها را از خود نگفته و اینها کلام خدا باشد؟
جواب: قرآن یک معجزه است که با بیان تعریف و وجوه اعجاز قرآن جواب این سوال معلوم مى شود.
تعریف معجزه: کارى خارق العاده که از توان بشر خارج باشد و قابلیت تعلیم و تعلم (یاددادن و یاد گیرى) نباشد.
برخى از وجوه اعجاز قرآن کريم:
اعجاز ادبى، اعجاز علمى و محتوایی، اعجاز عددى
بیان اعجاز ادبى: قرآن به اعتراف دوست و دشمن نمى تواند کلام بشر باشد یعنى این طور تکلم از توان بشر خارج است پس کلام کسی غیر از بشر است. و هیچ کسی نمی تواند که کلامی مثل قرآن بنویسد یا بگوید. که در همان زمان پیامبر(ص) نیز رفتند و یک سال تلاش کردند اما نتوانستند.
این نکته هم جالب است معجزه ی هر پیامبری متناسب با زمان همان پیامبر است مثلا زمان حضرت عیسی پزشکی اتفاق مهم آن زمان بود و مهم ترین مسئله ی جامعه آن زمان به همین جهت مهم ترین معجزه ی حضرت عیسی نیز مرده زنده کردن بود که یک امر پزشکی به حساب می آید.
در زمان حضرت موسى، سحر و جادو مسئله رایج و مهمى بود، و مهم ترین معجزه ى حضرت موسى هم در این زمینه بود که عصا تبدیل به اژدها شد.
در زمان پیامبر اسلام نیز مهم ترین مسئله، ادبیات و شعر و نثر بود و هر سال مسابقات بزرگ شعر شکل می گرفت که شعر برندگان در محوطه ی خانه کعبه آویزان می شد و به آنها معلقات سبع مى گفتند؛ و مهم ترین معجزه پیامبر هم قرآن بود که از یکی از وجوه اعجاز آن ادبیات آن است.
افرادی که خود مدعی بودند اشعار و متون چنین و چنان و بسیار فوق العاده از حیث ادبی می گویند همان ها اعتراف کردند که قرآن ممکن نیست کلام بشر باشد و فوق توانایی بشر است.
_البته اگر کسی معتقد به نبوت و حقانیت پیامبر اسلام(ص) باشد که آنها هم بحث دارد و بدون دلیل نیست دیگر کار به این جاها نمی رسد و همین که پیامبر(ص) می گوید این کتاب از طرف خداست باید قبول کرد._
اعجاز علمى،محتوایی و عددی قرآن کریم
💠اعجاز علمی:
قرآن کریم حاوى علومی است که بشر بعد از هزار و چهارصد سال تازه به بعضی از آنها دست یافته است.
مسائلی که فراتر از توانایی ذهنی و تفکر بشر است و هیچ انسانی نمی تواند از آنها خبر بدهد مصداق معجزه است.
این مسائلی هم که بشر به آنها رسیده ذره ای از مسائلی است که در قرآن مطرح شده است.
💠اعجاز محتوایی:
قوانین متعددی که در قرآن کریم در طول چندین سال شده است، هیچ یک ضد دیگری نیست. و وضع این تعداد از قانون بدون اینکه حتی یکی از آنها با دیگری تناقض داشته باشد، از توان بشر خارج است.
-در مورد هیچ مجلس و پارلمانی که تعداد زیادی انسان های فرهیخته دور هم جمع می شوند کسی نمی تواند ادعا کند که هیچ یک از قوانینی که آنها وضع کرده اند با هم تناقض نداشته است.-
💠اعجاز عددی:
در رابطه ی سوره ها، آیات، کلمات و حروف قرآن با یکدیگر، اعدادی وجود دارد که این نوع تکلمی که بین کلمات آن این طور رابطه ی عددی باشد از توان بشر خارج است.
اوج شگفتی از اعجاز قرآن کریم
🔻زمانی انسان اعجاز قرآن را درک می کند و به اینکه قرآن کلام بشر و خود پیامبر(ص) نیست یقین پیدا می کند که توجه کند پیامبر کسی است که به اعتراف همه درس نخوانده است.
چطور کلامی که ابعاد مختلف آن معجزه است و از توان بشر خارج است، کلام کسی باشد که درس نخوانده و به مکتب نرفته است.
▫️گفته شد معجزه امری است که قابلیت تعلیم و تعلم ندارد، پس نمی توان ادعا کرد که پیامبر اکرم(ص) ساحر بودند؛ چون سحر با یادگیری به دست می آید و استاد می خواهد در حالی که پیامبر (ص) استادی ندیده بود و مکتب نرفته بود.
❗️این مطلبی نیست که بتوان آن را انکار کرد، دشمنان نبی اکرم(ص) هم می آمدند به صورت پنهانی به قرائت قرآن حضرت گوش می دادند.
"نگار من که به مکتب نرفت و خط ننوشت
بغمزه مسئله آموز صد مدرس شد"
پایگاه اطلاع رسانی هیئت محبین حضرت علی اکبر(ع) قم